„Drób na Polskim Stole”
20 kwietnia 2018
18.04.2018r. nasi uczniowie Martyna Kaźnica III TŻ oraz Łukasz Kogut II TŻ wzięli udział w finałowym konkursie „Drób na Polskim Stole” podczas targów gastronomicznych Mazury HoReCa w Ostródzie. Nasz zespół był jednym z 16 wybranych do konkursu głównego z ponad 100 zgłoszeń z całego kraju. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie w czasie 90 min rozebrać tuszkę indyka, a następnie przygotować z niej danie konkursowe. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał Dariusz Struciński (Szefem Kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, honorowy prezes prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni), a w jury zasiadali szefowie kuchni najlepszych restauracji w całej Polski, wśród nich sam Kurt Scheller (inicjator założenia Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni w Polsce). „Show” konkursowe poprowadził znany z ekranów Karol Okrasa.
Konkurs przeprowadzony w warunkach mistrzowskich dla zawodowych kucharzy był nie lada wyzwaniem dla naszych uczniów. Pomimo, że Martyna z Łukaszem nie stanęli na podium, wrócili
z bagażem nowych doświadczeń i pomysłów co do walki w następnych konkursach.
Gratulujemy!